Szintetikus vagy ásványi motorolajok?

Legtöbb gépjármű tulajdonossal előfordult már, hogy megkérdezi a szerelő, hogy szintetikus vagy ásványi motorolaj használatát szeretné. Amire az első reakció: mi a különbség a kettő között? Ezt a kérdést fogjuk bejegyzésünkben megválaszolni.

A szintetikus és az ásványi olajok különböző vegyi összetétellel rendelkeznek, melyek számos módon befolyásolják a végtermék tulajdonságait. Az ásványi olajokat kőolaj-alapú nyersolajból finomítják, így több szennyeződést tartalmaznak, mint a szintetikus olajok. A szintetikus olajokat viszont tervszerűen úgy csinálják, hogy bizonyos, előre meghatározott tulajdonságokkal rendelkezzenek. A szintetikus olajok hátránya, hogy általában kevésbé oldhatók, mint az ásványi olajok.

A szintetikus olajok sokkal jobban teljesítenek minden tekintetben az ásványi olajokhoz képest, egyet kivéve, az árat. Ez az ár azonban visszahozható hosszú távon, mivel a szintetikus kenőanyagok használata 5-7%-os megtakarítást eredményezhet üzemanyag költségben. Ha beleszámoljuk még azt, hogy szintetikus olajok esetén ritkábban kell olajt cserélni, akkor nem is biztos, hogy az egyszeri kifizetésre kerülő árkülönbség azt jelenti, hogy a szintetikus olaj drágább, mint az ásványi olaj.