Mitől lesz egy festmény minőségi?

Mitől lesz egy festmény minőségi?A művészetek, azon belül is pl. a festészet olyan tevékenységek, melyeknél laikusok számára nem mindig látható egyből, hogy az elkészült festmények, műalkotások minőségiek-e vagy sem. Nézzünk meg néhány olyan szempontot, melyek segíthetnek egy kicsit a minőségi festmények felismerésében.

Ha a festmény készítőjét nézzük, akkor az alapján a minőségre valószínűleg, az értékre viszont szinte biztosan lehet következtetni, mivel az ismert festők művei rendszerint sokat érnek. Ez az festmények értékmeghatározásának nehezebb része, mert nincs egy olyan sablon, ami ráhúzható minden festményre. Általában azonban a festőművész és a festmény kap egy értéket, amit aztán felszoroznak a festmény méretével, és így jön ki a festmény értéke.

Ha az elkészítési technikákat szemszögéből vizsgáljuk a festményeket, akkor az olajfestmények jelentik a legmagasabb minőséget. Ez az árakban is meglátszik, az így készült alkotások sokkal drágábbak szoktak lenni, mint más technikával készült festmények, akkor is, ha ugyanaz a művész készítette őket.

A festőművészek megfigyelőképessége, és a megfigyelt részletek festményre történő átvitele is jelentősen hozzájárul a festmények minőségéhez. Azt persze nem lehet tudni, hogy a művész pontosan mit látott akkor, amikor a festményt készítette, de sok mindent lehet tudni a festmény részletességéből, színvilágából, ábrázolásmódjából a megfigyelőképességről.