Miért fontos a kutyák állatorvosi védőoltása?

Sokan nem tartják fontosnak, de a védőoltások az állatok esetében is hasonlóan fontosak, mint emberek esetében. Ezekez a védőoltásokat általában állatorvosok adják be, különböző időszakokban a kutyák életében. Ezt a témát fogjuk cikkünkben megvizsgálni.

A védőoltások lényege, hogy az immunrendszer választ, ellenanyagot termel a kutya szervezetében, amely később, amikor nem a védőoltás, hanem az adott betegség, kórokozó, vírus jelenik meg, segít annak leküzdésében.

Az első oltásokat általában 6-8 hetes korban kapják a kutyák, az utolsó pedig 12 hetes kor utánra esik. Azért van ez a 12 hetes életkori határ, mert általában eddig az anyai ellenanyagok szintje még magas.

Az egyik leggyakoribb oltás, amit a kutyának kapnia kell, a veszettség elleni oltás. Fiatalabb korban gyakrabban, később pedig évente kell oltani (ezt egyébként törvény írja elő).

Az oltást általában egy megelőző vizsgálat előzi meg, amelyen a részvétel ajánlott, mivel sokkal biztonságosabb, jobb megoldás, mint ha tömegoltáson végezzük el a szükséges oltások beadatását.