Milyen gépekkel végeznek mélyépítést?

A mélyépítés folyamata ma már nagyrészt gépek segítségével folyik, mivel ezek jelentősen hozzájárulnak a munka minőségéhez, valamint a sebességéhez is. A gépek alkalmazása egyszerűsíti a termelési folyamatot, növeli a termelés mennyiségét, könnyíti a dolgozók munkáját, csökkenti a fizikai munka mennyiségét és ezáltal a szükséges emberi erőforrást.

Milyen gépekkel végeznek mélyépítést?

Földmunkagépek: a mélyépítő gépek legtöbbet használt csoportja, mivel általában minden egyes nagyobb mélyépítési munkához szükség van rájuk, a földkitermelő gépek, földszállító gépek, földbeépítő gépek. A gépek végzik a talaj kitermelését, szállítását elhelyezését és tömörítését.

Alapozógépek: az alapozó munkák (cölöpalapozás, szádfalverés és kihúzás, egyéb vízzáró függönyfalak és beton szádfalak építése, talajvízszint süllyesztés, kút- és szekrényalapozás, egyéb alapozási munka) végzésekor használatosak.

Útépítőgépek: azok a gépek és berendezések, amelyek az útburkolat anyagának előkészítését, szállítását, beépítését és a felület kialakítását végzik.

Vasútépítőgépek: vasúti ágyazatrendező és ágyazatmegmunkáló gépek, ágyazatrostáló gépek, ágyazattömörítő gépek, vágányfektető berendezések, vágányszabályozó és egyéb vasútépítési és fenntartási munkagépek.

Földalatti munkák gépei: a földalatti vasútépítésnél, alagútépítésnél alkalmazott speciális berendezések.

Egyéb mélyépítőgépek: azok a mélyépítő gépek. melyekaz előző csoportokba nem sorolhatók, általában speciális, egyes specifikus mélyépítési folyamathoz szükséges munkagépek. Ilyenek pl. a vízépítés gépei, a csővezetéképítés gépei, a hídépítés gépei, a közműépítés gépei, valamint a földalatti építés gépei.