A porral oltó készülékek és használatuk

A porral oltó készülékek és használatukTűz kialakulása esetén a tűz oltása az egyik legfontosabb feladat. Általában az első lépés a tűzoltók riasztása, azonban, különösen kisebb tüzek esetén, az oltásban is gyakran részt kell venni. Ahhoz azonban, hogy tüzet tudj oltani, szükség van a tűzosztályok és a tűzoltó készülékek ismeretére is.

A tűzoltó készülékeket úgy kell megválasztani, hogy a keletkezett tűz tűzosztályát oltani lehessen velük. A tűzosztályok A-D betűkkel vannak jelölve.

  • A tűzosztály: szilárd, szerves anyagok tüzei

  • B tűzosztály: folyékony, cseppfolyós anyagok tüzei

  • C tűzosztály: gázok tüzei

  • D tűzosztály: fémek tüzei

Ha tisztában vagy a tűzosztályokkal, akkor tűzeset esetén fel kell férni a tűz osztályát, és az alapján tudsz alkalmas készüléket választani. Az egyik legnépszerűbb tűzoltó készülék típus a porral oltó, amelynek előnye, hogy sokoldalúan alkalmazható. Több oltópor is létezik, a legnépszerűbb az ABC oltópor, amely A, B és C tűzosztályú tüzek oltására alkalmas.

A porral oltók használata

A porral oltó készülékek fejrészből, oltóanyag tartályból és portömlőből állnak. Az oltáshoz a fejrész eszközeit és a működés menetét kell jobban megismerni. A fejrész biztosítószegből, portömlőből, működtető karból és nyomásmérő órából áll. Az oltható tűzosztályokat a készülék címkéjén lehet megtalálni.

Használat előtt el kell távolítani a biztosítószeget, a portömlőt a tűz felé kell irányítani, és a kar lenyomásával lehet az oltást végezni. Amire figyelni kell porral oltás esetén, hogy nem az égő felületre kell irányítani a portömlőt, hanem a lángokra, ugyanis a feladat a tűz betakarása.