Kozmetikumok, bio, natúr és organikus készítmények

Kozmetikumok, bio, natúr és organikus készítményekEgyre többen keresik az olyan készítményeket, melyek természetes alapanyagokat, hatóanyagokat tartalmaznak. Ezek általában a bio-, organikus- és natúr kozmetikumok. Kevesen vannak azonban azok, akik tudják, hogy mi a különbség az egyes kifejezések között. Sőt, az sem biztos, hogy elég, ha tudod, hogy mi a különbség az egyes csoportok között, ugyanis a gyártók nem feltétlenül követik ezeket a szempontokat, amikor saját termékeiket reklámozzák.

A natúr kozmetikumok alatt olyan készítményeket értünk, melyek nem tartalmaznak géntechnikailag megváltoztatott növényeket, valamint állatok testéből nyert nyersanyagokat sem. Nem csak az alapanyagoknak, hanem a csomagolásnak is vannak feltételei, nem lehet a csomagoláshoz klórozott műanyagot használni. Tartósítószerekből pedig csak nagyon kevés típust lehet alkalmazni.

Bio kozmetikumok esetén a gyártónak fel kell tüntetni az alapanyagok eredetét, valamint tanúsítania kell a kozmetikum összeállítását, valamint azt is, hogy milyen üzemi feltételekkel készülnek a kozmetikumok. A bio kozmetikumok előírása, hogy minimum 95%-ban bio előállításból készülő alapanyagokból készüljön.

Az organikus kozmetikumok nagyon hasonlók a bio kozmetikumokhoz, általában a készítő cégtől függ, hogy melyiket használja termékeinél.