Oxigénkoncentrátor használata otthon

Bizonyos betegségekben a kezelőorvos hosszú távú oxigénkezelést rendel el, melyet oxigénkoncentrátor segítségével tudunk otthon megoldani. Az oxigénkezelés meghosszabbítja például azoknak a betegeknek az életét, akik súlyos krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvednek és igen alacsony a vér oxigén szintjük.

A házi oxigén-terápia célszerű megoldás tartós oxigén kezelés esetén, melynek célja a megfelelő gyógyszeres kezelés mellett is fennálló légzési elégtelenség javítása. Magyarországon a házi oxigénkezelés elérhető, a biztosított betegek számára ingyenes ellátás.

Házi oxigén terápia indikációi

 • Tüdőbetegségeknél: pl. krónikus obstruktív légúti megbetegedés,
 • tüdőfibrózis, recidiváló pulmonális embólia, pulmonális hipertónia, súlyos
 • restriktív tüdőbetegségek
 • Szívbetegségeknél: pl. szívelégtelenség és egyes ritmuszavarok

Az oxigén hatásai

Megelőzhető a szöveti hipoxia
Mérséklődik a policitémia
Megszűnnek, vagy mérséklődnek a felsorolt betegségeket kísérő tünetek: javul a szívizom vérellátása, nő a perctérfogat, csökken a vénás nyomás, csökken a ritmuszavarok kockázata.
A vese javuló oxigénellátásának köszönhetően fokozódik a diurézis és kiürülnek az ödémák
A tudat feltisztul, az éjszakai zavartság és a fejfájás megszűnik, valamint csökken a központi idegrendszeri tromboembóliás szövődmények kockázata
Az életminőség ( fizikai- és szellemi állapot, teljesítőképesség ) javul, kórházi kezelésekre ritkábban kerül sor, az élettartam meghosszabbodik 3-10 évvel.

A házi oxigénkezelés feltétele

A beteg ne dohányozzon és megfelelő pszichoszociális háttérrel rendelkezzen, azaz képes legyen a készüléket rendeltetésszerűen használni és tisztán tartani.

Az inhaláció történhet

Orrszondán keresztül (könnyen alkalmazható, de gyakran izgathatja az orrnyálkahártyáját), arcmaszkon át (jól illeszkedik, de nehéz megszokni), oxigén sátorban (ritka).

Az oxigén kezelés időtartalma

Bizonyos betegségekben a tartós oxigénterápia csak akkor hatékony, ha beteg legalább napi 15 órán keresztül használja. Néhány kórképben elegendő a rövid távú oxigénkezelés is (például COPD akut fellángolása idején, tüdőrák, egyéb krónikus légzőszervi megbetegedések esetén, amikor a nehézlégzés átmenetileg jelentkezik, akár nyugalomban, akár terhelés alatt.) A rövidebb ideig tartó oxigénbelégzés ilyenkor például étkezések, öltözködés, vagy séta előtt és után javasolható.

Az oxigén kezelés módjai

1. Az oxigén koncentrátor:

A levegő szétválasztása elvén, elektromos árammal működő készülék. A nap 24 órájában állít elő megfelelő koncentrációban akár percenként 5 liter oxigént.

Előnyei: megbízható, csendes, kimeríthetetlen O2 forrás – a páciensnek nem kell félnie attól, hogy az oxigént biztosító eszköze kiürül. Általában méretei egy kisebb TV készülékkel azonosak, kerekein a lakás helyiségei között könnyen mozgatható, a felhasználó és a készülék közötti oxigénvezeték akár 15 m-re növelhető. Kezelése egyszerű, könnyű, hiba esetén a készülék fény és hangjelzést ad. A szervizek általában néhány órán belül a hibát elhárítják vagy cserekészüléket biztosítanak.

Hátránya: használat időtartamától függően a betegnek jelenleg még havi 2000-5000 forintos villanyszámla növekedéssel kell számolnia. Ennek visszatérítéséről folynak ugyan tárgyalások, de döntés még nem született.

2. Cseppfolyós oxigén

Előnye, a cseppfolyós oxigén rendszer olyan technológiai megoldás, mely kis térfogatban igen nagy mennyiségű ( több mint 10 db hagyományos palacknyi ) oxigén tárolását teszi lehetővé és ezzel egy időben megoldja a beteg mozgásszabadságát is.

A használó saját maga töltheti fel a hordozható tartályt egy másik tartályból és így 8-10 óra lakáson kívüli tartózkodásra van lehetősége. A kezelés mellett a mindennapi tevékenységek és fizikai megterheléssel járó munkahely betöltése is lehetséges.

Hátránya, hogy drága.

3. Palackos oxigén

A palackos oxigén a legrégebben használt műszaki megoldás. Az orvosi nyomáscsökkentők, áramlásszabályozók és párásítók precíz adagolást és megfelelő minőségű gázt biztosítanak. A palackos oxigén előnye, hogy évekig tárolható illetve biztonsági tartalékot képez más ellátási módszerekhez. A palackra van erősítve egy nyomáscsökkentő és hozzákapcsolható egy párologtató.

Az oxigén kezelés alkalmazásának szabályai

 • Mindig az orvos által meghatározott sebességgel és időtartamra alkalmazható! (A terápia beállítása kórházi körülmények között történik)
 • Nem szabad nyílt láng mellett, vagy dohányzás közben alkalmazni, mert robbanás veszélyes!
 • Óvakodjunk a készülék vagy oxigénpalack megütődésétől, ellenőrizzük a készülék vagy palack stabilitását.
 • Szennyezett (zsíros, olajos) kézzel ne nyúljunk a készülékekhez.
 • Ügyeljünk arra, hogy a reduktor párásítójában mindig legyen elegendő víz, hogy az oxigén ne szárítsa ki a légutakat.
 • Az oxigén terápiát mindig az adott készülék használati utasításának megfelelően használjuk!
 • Figyeljük meg a beteget (túladagolás vagy elégtelen oxigén ellátásra utaló tünetek): pulzus (szapora, lassú), arcszín (piros, sápadt, lilás), légzés, viselkedés (zavartság)
 • Ha a megszokottól eltérő viselkedést vagy tüneteket észlel, forduljon orvosához!
 • Tartsuk be az orvosával megbeszélt ellenőrző időpontokat, vizsgálatokat (pl. vérgáz vizsgálat)