Miért fontos az általános iskola kommunikációja?

Az iskola a társadalom egyik legfontosabb szervezete. Ennek megfelelően az iskolának arra kell törekednie, hogy a környezettel való viszonya mindenképpen pozitív legyen, valamint arra, hogy ha mégis negatív kapcsolat alakult ki, akkor ennek változását elősegíteni pozitív irányba. Egy ilyen általános iskola pl. a Nagydobsza Általános Iskola, aki a kommunikáció fontosságát hangsúlyozza többet között azzal, hogy teljesen új, a modern kor követelményeinek megfelelő honlapot készíttetett.

Az iskolának különösen fontos a jó kommunikáció, hiszen akkor tud csak életben maradni, ha elég diákja van, ehhez pedig az kell, hogy a külvilággal is minél jobban megismertesse saját magát, és eredményeit, elismeréseit.

A szülők számára különösen fontos, hogy az iskola mennyi és milyen információt mutat meg magáról a külvilágnak, mennyire tartja szem előtt a felé támasztott igényeket, véleményeket, valamint az is befolyásolja a választást, hogy az intézménynek milyen a hírneve.

Ezt a kommunikációt nem csak szóban és írásban kell érteni, hanem megjelenéssel, stílussal és egyéniséggel egyaránt.

Egy iskolában több kommunikációs folyamat is történik egyszerre, a diákok, tanárok, dolgozók, szülők csoportjainál egymás között és egyes csoportok másik csoportokkal is folyamatos kommunikációban vannak. Az iskolák többsége a legtöbb gondot a szóbeli és írásbeli tájékoztatásra, tájékozódásra fordítja.