Lézeres látásjavítás: ki alkalmas?

Lézeres látásjavítás: ki alkalmas?A lézeres szemműtét ma már megfelelő alternatívát jelent a látásproblémákkal küzdők számára, akik meg szeretnének szabadulni szemüvegüktől, kontaktlencséjüktől. A lézeres látásjavítás hátránya, hogy nem mindenki alkalmas szemműtétre. Lássuk, hogy milyen feltételekre kell figyelni.

Szerencsére nem magunknak kell kitalálni, hogy alkalmasak vagyunk-e lézeres szemműtétre, hanem ezt a kezelést megelőző részletes alkalmassági vizsgálaton állapítják meg, azonban van néhány olyan feltétel, melyeknek mindenképpen meg kell felelni, és saját magunk is értékelni tudjuk őket.

Az első ilyen feltétel az életkor. Lézeres szemműtétet csak 18 és 65 év közötti pácienseken végeznek, aminek oka a szem természetes, életkorhoz kapcsolódó változása. 18 év alatt még fejlődésben van az emberei szem, így folyamatosan változnak adottságai, 65 év felett pedig már megindul a természetes öregedési folyamat.

Szintén végleges alkalmatlanságot jelent pl. a pacemaker; a súlyos, inzulinnal kezelt cukorbetegség; egyes szemészeti betegségek; egyes autoimmun betegségek.

Nem csak végleges, hanem ideiglenes alkalmatlanság is jelentkezhet, aminek lényege, hogy a probléma/állapot megszűnése után elvégezhető a szemműtét. Ilyen ideiglenes alkalmatlanság pl. a tervezett, fennálló vagy közelmúltbeli terhesség. Emellett egyes gyógyítható szembetegségek, valamint pl. a száraz szem szindróma gyógyítása, elmúlása után is végezhető a lézeres látásjavítás.