Az egészséges táplálkozás tudnivalói

Az egészséges táplálkozás tudnivalóiAz egészséges táplálkozás egyre több embert foglalkoztat, egyre többen figyelnek oda arra, hogy minél egészségesebben étkezzenek. Bejegyzésünkben az ehhez kapcsolódó fontosabb tudnivalókról lesz szó.

A megfelelő táplálkozást az alapoknál érdemes kezdeni, ami azt jelenti, hogy lehetőség szerint egészséges élelmiszereket vásároljunk, azokból készítsük ételeinket. Az étkezések számát tekintve a napi minél több étkezés javasolt, és fogyasszunk kevesebbet egyszerre, mivel ez elősegíti az emésztést.

A tápanyagforrásokat tekintve a rendszeres hús fogyasztásról nem szabad megfeledkezni, az elfogyasztott hús legyen sovány (pl. csirke, pulyka, hal), és lehetőleg főzve vagy párolva készítsük el.

A megfelelő mennyiségű kalcium bevitelre is törekedjünk, amit legkönnyebben tejtermékekből tudunk fedezni. Ezekből is szintén a sovány, alacsonyabb zsírtartalmú termékeket fogyasszuk inkább.

A péksüteményeket és a gabonaféléket próbáljuk minél jobban elhagyni, ha mégis fogyasztunk ilyen élelmiszereket, akkor a teljes kiőrlésű, vagy a barna változatokat részesítsük inkább előnyben.

A zöldségek, gyümölcsök rendszeres fogyasztása javítja egészségünket, köszönhetően a magas vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalomnak.

Az elkészítést tekintve azokat az ételkészítési megoldásokat alkalmazzuk, melyek kihozzák az ételek ízeit. Ilyenek pl. a pirítás, a párolás, a pácolás és a gőzölés is. Az ízesítéshez használjunk minél kevesebb sót, cukrot, és kerüljük az ételek, élelmiszerek utólagos sózását is.