A szürkehályog műtét bemutatása

A szürkehályog műtét bemutatásaA szürkehályog rengeteg embernek jelent problémát élete során. A szürkehályog a szemlencse elhomályosodását, „elszürkülését” jelenti. Leggyakrabban idősebb korban fordul elő, de kialakulhat valamilyen trauma hatására is, és lehet veleszületett probléma is. Bármelyik helyzet is áll fenn, kezelés nélkül vaksághoz vezet, ez a kezelés pedig a szürkehályog műtét.

Sok esetben a kezdeti szürkehályog nem okot problémát a pácienseknek, így nem szükséges egyből a szürkehályog kialakulása után szürkehályog műtétet végeztetni, azonban, mivel a probléma folyamatosan rosszabbodik, így egy idő után elkezdi zavarni a mindennapokban a betegeket, amikor célszerű elvégeztetni a műtétet.

A szürkehályog műtét lényege, hogy az elszürkült lencsét eltávolítják, és egy korszerű műlencsét építenek be a helyére. A modern műlencsék előnye, hogy egy olyan rugalmas anyagból készülnek, amit a szem probléma nélkül elfogad. Mivel egyéni lencse kerül minden páciens szemébe, így nem csak a szürkehályog előtti állítható vissza segítségükkel, hanem a szem fénytörési hibái (távollátás, közellátás) is javíthatók vele.

Magát a műtétet egy részletes alkalmassági vizsgálat előzi meg, melynek során felmérik a szemek állapotát, elkészítik a terveket a műtétre, meghatározzák a műlencse típusát.

Maga a szürkehályog műtét általában maximum egy órán át tart, teljesen fájdalommentes és teljesen biztonságos, a felépülési idő minimális. A műtét után kontroll vizsgálatokra kell visszajárni, ahol rendszeresen ellenőrzik, hogy minden rendben halad-e a felépüléssel.