A cégkivonat részei: az adószám és a cégjegyzékszám

A cégkivonat részei: az adószám és a cégjegyzékszámA cégjegyzék az egyes vállalkozások adatait tartalmazza. A cégjegyzékben szereplő adatok lekérésére több lehetőségünk is van: a cégkivonat és a cégmásolat. A cégkivonat az éppen aktuális adatokat tartalmazza egy vállalkozásról, a cégmásolat pedig visszamenőleg is tartalmazza a törölt, megváltozott adatokat is. Bármelyikről is van szó, mindegyik tartalmazni fogja a cégek adószámát és cégjegyzékszámát.

Az adószám

Az adószám az adóköteles tevékenységekhez kapcsolódik, ugyanis csak olyan adózók végezhetnek adóköteles tevékenységek, akik rendelkeznek adószámmal, amit a NAV-nál lehet igényelni. Egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok egyaránt igényelhetnek adószámot.

Az adószám maga 11 számjegyből áll, a következő felépítésben: 12345678-x-yy. A nyolcjegyű számok első nyolc számjegye az ún. törzsszám, amely az adózót egyértelműen azonosítja. Az egyedülálló, „x” számjegy az áfa jellegét mutatja meg, az utolsó két „yy” számjegy pedig a székhely szerinti területi adóhatóság egyedi kódja.

A cégjegyzékszám

Hasonlóan az adószámhoz, a cégjegyzékszám is három elkülönülő részből áll. Az első két számjegy a céget nyilvántartó bíróság azonosítója. Ez 1-20-ig terjed, a 19 megye kapott külön számot, valamint Budapest a 20. (01-gyel jelölve). A cégjegyzékszám 3-4. számjegyei a cégformát mutatják meg. 23 különböző cégforma van, melyek közül 4 mára megszűnt, de a korábban ezekhez tartozó cégek adatai ma is lekérdezhetők. Az 5-10. számjegyek jelölik a cég egyedi sorszámát.