A megfelelő kábelek, vezetékek kiválasztása

A megfelelő kábelek, vezetékek kiválasztásaAmíg korábban általában a villanyszerelésnél volt szükség nagyobb mennyiségű vezetékre, kábelre, addig manapság már szinte minden alkalommal egy csomó kábelt kell beszereznünk, amikor valamilyen elektronikus berendezést vásárolunk otthonunkba. Nem mindegy azonban, hogy mikor milyen kábelt választunk. Lássuk, hogy mit lehet figyelembe venni.

Először is gondoljuk végig, hogy mire fogjuk használni a kábelt. Egy ház teljes elektronikus hálózatát szeretnénk kiépíteni? Egy új eszközt szeretnénk a rendszerbe kötni? Ez fogja ugyanis meghatározni a szükséges kábel típusát. Villamos hálózat esetén a kábelek színének megválasztására is figyelni kell, ugyanis az egyes színeknek általánosan elfogadott jelentése lehet.

Fontos a kábelek, vezetékek mérete is, ugyanis a várható terhelésnek megfelelő méretű (keresztmetszetű) kábelt kell választani.

Vegyük figyelembe azt is, hogy szükségünk van-e arra, hogy hajlékony, flexibilis legyen a kábel, vagy a tömör kábel is megfelelő. Ha megfelel a tömör, akkor ne fizessünk pluszban a hajlékonyságért.

A vezető és a szigetelő anyagát az előírások és a felhasználás sajátosságai alapján tudjuk megválasztani. A vezető anyaga általában alumínium, réz vagy acél, a szigetelés anyaga általában PVC, gumi, szilikon, PUR.