Tudnivalók a kéményekről

Tudnivalók a kéményekrőlA kémények a házak alapvető tartozékai, minden házban kell, hogy legyen legalább egy, de inkább kettő kémény. A kémények feladata, hogy elvezessék a füstgázt, valamint, hogy segítsék az égést azzal, hogy levegőt juttatnak oda.

Korábban hagyományosan falazott kémények készültek, ilyeneket azonban a mai előírások alapján azonban már nem lehet építeni, ugyanis a kis méretű tégla hőállósága, savállósága nem felel meg a kéményekkel szemben támasztott követelményeknek.

Ennél modernebb megoldás az elemes kémény, amelyben belül egy cső található, körülötte egy hőszigetelő réteg, kívül pedig könnyűbetonból készül.

Fémből is készítenek kéményeket, ezek általában a szerelt kémények. Szerelt kéményt már nem építeni kell, hanem összeállítani, rendszerint az épületen kívül helyezkednek el, az épülethez rögzítve.

A kéményeket csoportosíthatjuk a fűtőkészülékek típusa szerint is, lehet szilárd vagy gáztüzelésre alkalmas a kémény. További típusok a kondenzációs, gravitációs és turbós kémények. A kondenzációs kémények rozsdamentes acélból, vagy kifejezetten kazánokhoz tervezett speciális műanyagból készülnek.

Az épített kéményeket méretezni kell, vagy olyan elemeket kell kiválasztani elemes kémények esetén, melyek az adott fűtési rendszer esetén megfelelőek.