Az épületgépészet bemutatása

Általánosan elmondható, hogy az épületgépészet az épületeken belüli csőhálózatokkal azok szerelvényeivel (pl. épületgépészeti szerelőrendszerek) és a hozzájuk kapcsolódó berendezésekkel foglalkozik. Az épületgépészet részei, és rövid bemutatásuk:

Fűtéstechnika

A fűtéstechnika részei nyáron a hűtés, télen a fűtés. Ma egy fűtési rendszer az alábbi részekből áll: hőleadó, hőfejlesztő készülék(ek); hőcserélő felület, fűtőfelület (általában radiátorok, vagy padlófűtés elemei); biztosító berendezések (ezek biztosítják a zavartalan működést); fűtési rendszer elrendezés, elemek; szabályozás részei.

Vízellátás

A vízeállás alatt a közművesített hideg ivóvizet értjük. Ez úgy működik, hogy az utcai fővezetékből megy egy-egy leágazás a vízóraaknáig, onnan pedig a fogyasztók (lakosok) vezetik be otthonukba tovább a vizet.

A melegvíz ellátása is ezen keresztül történik, az egyes otthonokban a hidegen érkező vizet melegítik fel készülék segítségével (ez általában villany- vagy gázbojler) az emberek.

A vízellátás harmadik eleme a szennyvíz elvezetése, mely többféle módon is történhet.

Gázellátás

Hazánkban ez általában vezetékes földgáz rendszerű. Ez közterületen a földbe van fektetve, és erre csatlakoznak rá az egyes fogyasztók. A vízellátáshoz képest ez sokkal nagyobb figyelmet, körültekintést igényel a gáz veszélyessége miatt.

Szellőzés

Kialakításának többféle oka is lehet: ilyenek pl. a szagok elszívása, helyiségek, köztük a külső nyílászáróval nem rendelkező helyiségek légellátása, energiamegtakarítás, felszabaduló légszennyezés koncentrátumának hígítása, vagy a légfűtés igénye.