Tűzvédelmi eszközök és karbantartásuk

Tűzvédelmi eszközök és karbantartásukA tűzvédelem fontos szerepet kap a vállalkozások életében, ugyanis biztonsági szempontból is foglalkozni kell a tűzvédelemmel, valamint szigorú előírásokat kell betartani, ha el akarják kerülni a büntetéseket. A tűzvédelem fontos részét képezik a különböző tűzvédelmi eszközöket, melyeket be kell szerezni, rendszeresen karban kell őket tartani, és használatukról meg kell tanítani a dolgozókat.

A tűzvédelem fő eszközei általában a tűzoltó készülékek, poroltók. Sokan poroltónak hívnak minden tűzoltó készüléket, de az oltóanyag típusát tekintve lehetnek egyéb eszközök is, attól függően, hogy az adott területen milyen típusú tűz kialakulására van esély. Törvényileg szabályozva van, hogy a tűzoltó készülékeket milyen gyakran kell karbantartani, ellenőrizni. Először is évente szükség van egy alap karbantartásra. Minden 5. és 15. évben közepes karbantartást kell végezni, a készülék 10. évében pedig egy teljes karbantartásra van szükség. Ezt általában tűzvédelemmel foglalkozó cégek végzik a karbantartásokat, felülvizsgálatokat.

Szintén tűzoltási célból lehet szükség fali és föld feletti tűzcsapok kiépítésére, amiket évente felül kell vizsgálni, tesztelni kell. Teljes felülvizsgálatra és a tömlők nyomáspróbájára 5 évente van szükség. Ezeket a vizsgálatokat szintén tűzvédelmi cégek tudják elvégezni, és tanúsítványt adnak arról, ha megfelel az adott rendszer a vizsgálaton.

A harmadik nagy csoport a tűzjelző rendszer. Ezek általában olyan rendszerek, melyek tűz esetén jeleznek, általában hanghatással, de gyakran szükség van teljes tűzvédelmi rendszerre füstelvezetővel, tűzgátló nyílászárókkal.