Az ózongenerátor veszélyei

Az ózongenerátor veszélyeiAz ózonos fertőtlenítés népszerűsége nagyon megemelkedett a járvány hatására, sokan vannak, akik saját ózongenerátort vásároltak maguknak, hogy ne kelljen minden egyes alkalommal a szolgáltatásért fizetniük. Oda kell azonban figyelni használatkor, különösen akkor, ha nem vagy tisztában az ózongenerátor működésével, ugyanis a helytelen használat veszélyeket hordoz magában.

Az ózongenerátor működés közben a levegő oxigéntartalmát alakítja át ózonná, és ez az ózon lesz az, ami a tisztítást, fertőtlenítést végzi. A legfőbb veszélyt ez az ózon fogja jelenteni, ugyanis mérgező gázról van szó, olyanról, amely ugyanúgy színtelen, szagtalan, mint az ózon. Emiatt nagyon oda kell figyelni ózongenerátor használatakor a biztonsági előírások betartására. Működő ózongenerátorral egy légtérben tilos tartózkodni, a működést követően legalább fél órával szabad csak a helyiségbe bemenni, és akkor is azonnal ki kell szellőztetni.

Az ózongenerátorok úgy működnek, hogy be lehet előre állítani, hogy mennyi ideig kell működniük, amikor is automatikusan kikapcsolnak. Ezt a működést mindenképpen érdemes ellenőrizni, mielőtt belépünk a helyiségbe, ha ugyanis nem kapcsolt ki a berendezés, annak komoly egészségügyi következményei lehetnek. Szerencsére van az eszközön egy fényjelzés, ami mutatja, hogy az ózongenerátor működik-e éppen, vagy kikapcsolt állapotban van.

Gyakori probléma szokott még lenni a készülék működése közben, hogy nem lesz meg a megfelelő ózonkoncentráció, ami miatt nem lesz hatásos a fertőtlenítés.