A beton pozitív, hasznos tulajdonságai

A beton pozitív, hasznos tulajdonságaiA beton az egyik legnépszerűbb, legtöbbet használat építési megoldás. Nem véletlenül, ugyanis számos előnnyel rendelkezik, valamint vasbeton szerkezetként rendkívül sokoldalú felhasználással rendelkezik.

A beton elkészítéséhez olyan alapanyagokra van szükség, melyek nagy mennyiségben rendelkezésre állnak. Ilyen alapanyagok pl. a víz, a kavics, a homok és a cement. Mivel ezek az alapanyagok nagy tételben rendelkezésre állnak, így gazdaságos építőipari megoldásról van szó, amely ráadásul mindenki számára elérhető, viszonylag megfizethető áron.

Szerkezeti szempontból a nyomóerő a beton felületén egyenlegesen oszlik el, és nyomás ellen rendkívül magas ellenállással rendelkezik. Nem véletlenül készítenek beton felületeket pl. bejáróként, járdaként, ilyen helyeken ugyanis a nyomóerők dominálnak.

Betont azonban nem csak nyomóerők esetén lehet használni, hanem húzóerőket is lehet felvenni, mégpedig betonvasak segítségével. Ezeket a betonvasakat a betonban helyezik el, a várható terhelésnek megfelelő helyeken és méretben, így fel tudják venni a húzóerőket. Ennek köszönhetően egy hibrid szerkezetet kapunk, amely mindkét anyag előnyeit magában hordozza.

A betonszerkezetek sokoldalúságát jellemzi, hogy bármilyen forma kialakítható belőlük, a képzeletnek csak a zsaluzási lehetőségek szabnak határt. Sőt, adott esetben akár előregyártott elemeket, szerkezeteket is lehet vásárolni, melyeket már méretre, alakra elkészítve szállítanak ki számunkra.